2021. december 26., vasárnap

Utca-és városnevek

Magyarországon a települések és utcák politikai indíttatású átkeresztelése régi hagyomány. Így lett Dunapenteléből Sztálinváros, majd Dunaújváros, Tiszaszederkényből Leninváros, majd Tiszaújváros. Az utcaneveket persze könnyebb változtatgatni, hiszen csak pár tucat utcatáblát kell megváltoztatni. (És az sem sikerül tökéletesen. Például a kispesti Fő utca egyes házain még a Gábor Andor utca olvasható.) A Városligetbe vezető Andrássy út egy időben Sztálin út volt, aztán Magyar Ifjúság útja, még később Népköztársaság útja. 

 

Nekem két megoldási javaslatom van. Az egyik: minden azt a nevet viselje az idők végezetéig, amelyik néven létrehozták. Ha Sztálinvárosként hozták létre, akkor hiába tartjuk ma Sztálint tömeggyilkos diktátornak, a kommunista eszme elárulójának, elviselhetjük városnévként. Legfeljebb azt vethetjük fel, hogy miért nem volt jó a város alapjául szolgáló falu, Dunapentele neve a városnak is. (Ma Dunapentele Dunaújváros egyik kerülete csupán.) 

A régi nevek visszaállításával egyetértek, ezért nem zavar, hogy a Moszkva térből megint Széll Kálmán tér lett, a November hetedike térből Oktogon, a Felszabadulás térből Ferenciek tere (pedig a nép már egyszer „Felszabtérként” is befogadta, ahogy a Moszkva teret is „Moszkvának” és „Kalefnek” is hívták). 

A másik lehetőség: mindegyik név maradjon érvényben. Ha a házak falán nem is lehet már felsorolni az összes volt utcanevet (de hol vannak már azok a régi, utcanévvel ellátott házszámtáblák?), legalább a sarkokon vagy az út legelején és legvégén lehetne egy felsorolás. Sugárút: 1886-tól Andrássy út, 1950-től Sztálin út, 1956 októberétől Magyar Ifjúság útja, 1957-től Népköztársaság útja, 1990-től Andrássy út. Vagy Nyolcszög tér: az 1920-as évektől Oktogon, 1936-tól Mussolini tér, 1945-től 1 Oktogon, 1950-től 1990-ig November 7. tér, 1990-től Oktogon. Vagy Új Vásár tér: 1902-től Tisza Kálmán tér, 1946-tól Köztársaság tér, 2011-től II. János Pál pápa tér.

Egy kis ismeretterjesztés sosem árt. És lehet, hogy ezzel jobban megértenénk a történelmünk cikcakkos fordulatait is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A nagy áttérés, nyugatról keletre

  Kovács Zoltán december 8-iki publicisztikája azzal a „nagy átveréssel” indít, ahogy Orbán Viktor az egykori ünnepelt liberális fiatalból a...