2022. április 24., vasárnap

Gáz

 Most még van gázunk, csak a világpiaci áremelkedés miatt nő az ára. A számítások szerint a jelenlegi készletek kitartanak még egy ideig, csak az év vége felé csökkennek a kritikus szintre. Takarékoskodni kell. A lakossági fogyasztást is vissza lehet fogni bizonyos mértékig. Ne tegyünk úgy, mintha minden a nagyhatalmaktól függene. Rajtunk is múlik. Már most elkezdhetünk takarékoskodni. Elvégre hadiállapot van, és még jó ideig eltart. Ebből az önként vállalt „hadi gazdálkodásból” következik, hogy szorosabbra kell fognunk a gyeplőt. Vehetünk annyi benzint, amennyire néhány hónap alatt szükségünk lehet, de lehetőleg minél kevesebbet használjunk fel a tartalékból. Már az első olajválság idején is azt csinálta az akkori amerikai elnök, hogy a tévé képernyője előtt 18 Celsius fokra vette le a Fehér Ház központi fűtését. Mi is öltözhetünk melegebben, ez sokkal olcsóbb, mint a 20-25 fokot biztosító távfűtés. A háztartásunkban kevesebb gázt és olajat használjunk fűtésre és ételkészítésre. 

Nem kell minden nap sütni-főzni, vannak készételek és hidegen is fogyasztható ételek. Sok minden (zöldség, gyümölcs) nyersen egészségesebb. A gázon kívül is takarékoskodhatunk az energiával. Nem kell mindig mindennek fényárban úsznia. Mivel kevesebb a pénzünk, talán a reklámkampányok is lehetnének szerényebbek. Emlékszem a hetvenes évek televíziójára, a hétfői adásszünetekre, és hogy a második csatorna is csak nehezen indult meg,  nagyrészt takarékossági okokból. Ha kevesebb az energia, ezt a régi gyakorlatot is elővehetjük. Ameddig nem normalizálódik a helyzet. Lehet, hogy ez ellen sokan fellázadnak. De – ezt csak humorból írom – semmi akadálya, hogy a tiltakozók is áramot termeljenek, mondjuk a konditermekben létesítendő áramtermelő berendezésekkel. (Az ötlet nem új, már tíz-tizenöt éve is felvetődött, hogy olyan területeken, ahol nincs vagy nem gazdaságos a központi áramszolgáltatás, például az országos hálózattól távolabb lévő kistelepüléseken, ilyen áramtermelő kerékpárokkal segítsenek az energiahiányon.) A kérdés úgy vetődik fel, hogy mit tudunk könnyebben elérni: hogy Ukrajnában véget érjenek a harcok, vagy hogy saját forrásból pótoljuk a kieső orosz gázt. Jelentkezzen az, aki meg tudja állítani Putyint!

(Szerkesztve megjelent: Népszava, 2022. április 29., 10. old.)

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A nagy áttérés, nyugatról keletre

  Kovács Zoltán december 8-iki publicisztikája azzal a „nagy átveréssel” indít, ahogy Orbán Viktor az egykori ünnepelt liberális fiatalból a...