2022. január 12., szerda

Új Atlantisz

 Ahogy olvadnak a jéghegyek, és évről évre nő az óceánok szintje, az embernek új élőhelyet kell keresnie. Korábban úgy gondolták, hogy a Holdra vagy a Marsra vándorolunk ki, de ez a közeljövőben nem látszik valószínűnek. Viszont a szárazföld zsugorodása ellenére még nagyon sok hely van a Földön. A tengereken, óceánokon. Az egyik tévéműsorban láttam vízre telepített lakóházakat Hollandiában. Ez is megoldás lehet.

      Az eredeti Atlantisz eltűnt, talán nem is létezett. De most szükségünk lenne egy újra. Dubaiban a tengertől elhódított területeken modern felhőkarcolók épülnek. A feladat: úszó lakóparkokat építeni.

 

Ázsiában ma is százezrek élnek dzsunkákon. Fő megélhetési módjuk a halászat. Hát, halat is kell enni. De ha kevés lesz a termőföld, nehéz lesz pótolni a szénhidrátot. De talán akkorra már megoldják a fedélzeten való növénytermesztést is. Ugyanígy nagy gond az ivóvíz. A tengervizet lehet sótalanítani, de sok idő kell hozzá. Talán egy vegyi eljárás gyorsíthatná meg a dolgot. És mivel a szárazföld nem tűnik el véglegesen, kereskedni is lehet.

       A végső megoldás: visszatérni az óceán vizébe. Csak ahhoz kell egy mesterséges kopoltyú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A nagy áttérés, nyugatról keletre

  Kovács Zoltán december 8-iki publicisztikája azzal a „nagy átveréssel” indít, ahogy Orbán Viktor az egykori ünnepelt liberális fiatalból a...