2022. január 13., csütörtök

Világidő

 Annyit vacakolunk azzal, hogy melyik ország vagy tájegység melyik időzónába esik! Vannak országok (például Oroszország vagy az Egyesült Államok), amelyek eleve több időzónát foglalnak magukban, és az állami hatékonyság miatt meglehetősen kacskaringósan és nagyvonalúan bánnak a helyi idővel.

Szerintem egyszerűbb lenne időzónák nélkül élni. Az egész napos tévéműsorok és internetszolgáltatás révén már lényegében mindenki mindenkor ébren van, és ha éppen szunyókál, akkor is megkapja a fontos üzeneteket. Egy táblázatból kiderül, hogy a távoli helyeken mit csinálnak. (Például amikor mi ebédelünk, Londonban még csak felteszik a levest főni, Indiában pedig már vacsoráznak. Ezt jó tudni, hogy ne zavarjunk senkit alkalmatlan időben.) De nem kell azért mindenütt átállítani az órákat. Legyen az egész Földön egyetlen idő, a Világidő. Erre most a Greenwichi középidőt (Greenwich Mean Time, GMT) használjuk (akkor is, amikor UTC-nek írjuk).


Ne a világot igazítsuk a fejünkhöz, hanem a fejünket a világhoz! Kit érdekel Honoluluban, hogy éjjel kettő van, ha szépen ragyog a nap? 

 

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A nagy áttérés, nyugatról keletre

  Kovács Zoltán december 8-iki publicisztikája azzal a „nagy átveréssel” indít, ahogy Orbán Viktor az egykori ünnepelt liberális fiatalból a...